Consumul de sfeclă și efectul său asupra rezistenței

Consumul de sfeclă și efectul său asupra rezistenței
Consumul de sfeclă și efectul său asupra rezistenței

Sfeclă.

O plantă plină de nutrienți și cu mai multe beneficii pentru sănătate! De o aromă puternică, nu toată lumea este fană a acesteia, dar adevărul este că, dacă ești un practicant de exerciții sportive de anduranță și nu îți place sfecla, poate ar trebui să iei în considerare să încerci!

Ce se întâmplă dacă v-am spune că, consumul de ceva atât de simplu precum această legumă ar putea ajuta la prelungirea rezistenței și îmbunătățirea performanței dvs. în ceea ce privește rezistența?

Vrei să știi cum?

Sfecla este plină de nitrați – acest nutrient este transformat în oxid nitric și de aici începe „magia”!

Conversia nitratului în oxid nitric.

Oxidul nitric NO este un vasodilatator puternic și precursorii săi sunt utilizați pe scară largă în suplimente. Mulți culturisti, de exemplu, consumă suplimente cu precursori ai acestui compus pentru a promova acel efect de „pompă” / vascularizare și a ajuta la rezistența în timpul antrenamentelor.

Nivelurile crescute de oxid nitric promovează creșterea fluxului de sânge către mușchi, facilitând sosirea de nutrienți și oxigen, favorizând producerea de energie din mitocondrie prezentă în țesutul muscular și responsabilă pentru producerea de energie ATP. Ajută la reglarea tensiunii arteriale și la controlul contracției musculare.

ciclist
ciclist

Până de curând, se credea că producția de oxid nitric era aproape exclusiv legată de nivelurile de arginină. Cu toate acestea, a fost descoperită o formă nouă, mai puțin complexă pentru sinteza oxidului nitric, în care un proces simplu la nivel digestiv poate transforma nitratul din dietă în oxid nitric.

Transformarea nitraților începe în gură, iar bacteriile reduc azotatul la nitriți. Acest nitrit este apoi transformat în oxid nitric în mediul acid al stomacului.

Spre deosebire de producția de NO din arginină, producția de NO din nitrat nu necesită cofactori enzimatici și este, de asemenea, independentă de prezența oxigenului.

Nitratul din sfeclă îmbunătățește cu adevărat performanța?

S-au efectuat unele studii pentru a testa efectele sfeclei asupra performanței și rezistenței.

Unul dintre aceste studii a recurs la utilizarea bicicliștilor profesioniști ca subiecți de testare, unde li sa cerut să consume 500 ml suc de sfeclă, cu 2 ore și jumătate înainte de antrenament.

Au fost supuși la două încercări de timp înainte și după ce au consumat suc de sfeclă: unul de 4 km și celălalt de 16 km. În intervalul de timp de 4 km s-a înregistrat o îmbunătățire de 2,8%, iar în intervalul de timp de 16 km, îmbunătățirea timpului de 2,7%.

înotător
înotător

Ceea ce este interesant este faptul că bicicliștii au prezentat o îmbunătățire a producției de energie cu 7-11%, fără o creștere a consumului de oxigen în timpul exercițiului fizic.

Acest studiu a demonstrat că, consumul de suc dintr-o sfeclă poate ajuta la îmbunătățirea performanței, dar dacă alegeți să mâncați în loc să îl beți?

Într-un alt studiu, cercetătorii s-au uitat la cinci bărbați și șase femei la vârsta de 20 de ani, toate în stare fizică bună. Participanții au fost invitați să mănânce 200 de grame de sfeclă gătită sau un placebo înainte de a finaliza un test de 5 km.

alergator
alergator

Rezultat: în comparație cu prima cursă înainte de consumul sfeclei, în a doua cursă a avut loc o creștere medie de 3% în viteza participanților. O creștere de 3% a vitezei de rulare poate să nu pară mult, dar poate egala un timp de finalizare de minus 41 de secunde, ceea ce la o distanță scurtă de 5 km reprezintă o diferență de timp semnificativă.

Concluzie

Ciclismul, înotul sau alergatul, sfecla este un aliment excepțional pe care să-l adăugați la dieta dvs. Nu exagerați aceste doze, deoarece poate provoca un disconfort gastrointestinal ușor la unele persoane sau o culoare roz de urină și scaune care, deși inofensive, pot ajunge să sperie oameni foarte buni care nu sunt conștienți de acest fapt!

Lasă un comentariu